Turussa aloitettiin vapunpäivänä Föli-fillareina eli föllareina tunnettu suuren suosion saanut kaupunkipyöräkokeilu. Järjestelmä koostuu yhteiskäyttöisistä polkupyöristä ja pyöräasemista, jotka toimivat pyörien otto- ja jättöpisteinä. Pyörän voi ottaa käyttöönsä yhdeltä asemalta ja palauttaa sen toiselle. Föllaria voi käyttää paitsi useimmilla Fölin kausikorteista, myös ostamalla pyörien käyttöoikeuden päivän, viikon tai vuoden ajaksi – näin ollen ne palvelevat niin vakituisia asukkaita kuin vierailevia matkailijoitakin. Kaupunkipyöräjärjestelmää ei ole rajattu pelkästään Turun käyttöön, vaan myös Naantalille, Kaarinalle, Liedolle ja Raisiolle on annettu mahdollisuus liittyä siihen mukaan.

Pyöräilyn hyödyt ovat monipuoliset: se on ilmastoystävällistä, terveellistä, vähentää ruuhkia ja tarjoaa monipuolisia matkailuvaihtoehtoja, pyörämatkailu onkin kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Naantalin kaunis luonto, suhteellisen lyhyet välimatkat sekä kaupungin läpi kulkeva Pieni rengastie tekevät siitä idyllisen pyöräily-ympäristön. Haasteeksi nousee kuitenkin paikoitellen katkeavat tai katoavat pyörätiet ja kevyenliikenteenväylät, vähäinen viitoitus sekä pyörävuokraamojen kaukainen sijainti. Varsinkin kaupunkia tuntemattomien pyöräillen liikkumista nämä puutteet vaikeuttavat huomattavasti. Sujuva, turvallinen ja muita liikkujia häiritsemätön pyöräily edellyttää kattavaa pyörätie- ja kevyenliikenteenverkostoa sekä hyviä opasteita. Erityisen haastavaa pyöräily on tällä hetkellä saaristossa ja keskikaupungin alueella, jotka molemmat ovat sijainniltaan tärkeitä niin matkailijoiden kuin muidenkin pyöräilijöiden näkökulmasta.

Föli-fillareiden käyttöönotto yhdistettynä pyöräilyverkoston ja sen opasteiden kehittämiseen laajentaa Naantalin matkailualuetta sekä vähentää pyöräilyyn liittyviä vaaratilanteita. Naantalin kehittäminen pyöräilykaupunkina tarjoaa naantalilaisille ja turisteille entistä monipuolisempia mahdollisuuksia liikkua paikasta toiseen sekä tutustua kauniiseen ja historialliseen kaupunkiimme.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Naantalin liittyy Fölin kaupunkipyöräjärjestelmään, minkä lisäksi Naantalissa tulee kehittää entistä kattavavampaa pyörätieverkostoa sekä parantaa pyöräilyn opasteita koko kaupungin alueella.

Naantalissa 11.6.2018